Opgezette dieren

MEESTER VERBEEK
Het heemkundemuseum is gevestigd in het voormalige schoolgebouw. Een groot aantal van de vogels in het museum bevond zich dus al in het gebouw voordat de HVR het betrok, want meester Verbeek, onderwijzer in Sint Odiliënberg, bracht ze onder in het schoolgebouw. Schoolkinderen waren gewend om dode dieren aan de meester te geven, die deze vervolgens zelf opzette. In meer dan veertig jaar tijd bouwde hij zo een grote verzameling op.

ENKELE DIEREN
De steenmarter breidt zich vanuit het zuiden verder uit. Een mooi diertje dat 's nachts regelmatig onder de motorkap van auto's is te vinden en hier diverse kabels kan doorbijten. 

de steenmarter

Van de wasbeerhond zijn sporen waargenomen op de Meinweg. De dieren werden waarschijnlijk als huisdier gehouden door Engelse militairen die in het nabijgelegen Elmpt woonachtig waren. Een aantal dieren is ontsnapt en heeft zich op de Meinweg verspreid. 

de wasbeerhond

De groene specht zoekt zijn voedsel in mierenhopen waar hij de poppen en eieren eet. In Duitsland worden de mierenhopen daarom vaak met gaas bedekt. In het voorjaar is deze specht herkenbaar aan zijn lachende roep.

de groene specht