NIEUWS

knop inschrijven 2.png
Vier keer per jaar wordt bij de leden van de Heemkundevereniging het blad De Klepper bezorgd; boordevol interessante artikelen. Ook staan er mededelingen in de Klepper die van belang zijn voor de leden. Om de leden ook van actuele berichten op de hoogte te kunnen stellen, verschijnt vanaf april 2023 't Klepperke, de digitale nieuwsbrief van de vereniging. De leden ontvangen deze in hun mailbox. Weet je niet zeker of je mailadres bij de HVR bekend is, meld je dan gewoon aan. Ook niet-leden kunnen zich voor de nieuwsbrief inschrijven. Zij ontvangen dan echter niet de papieren uitgave van de Klepper; deze is alleen voor leden. NOG GEEN LID? Misschien wil je lid worden van de Heemkundevereniging. Je ontvangt dan ook gratis het Jaarboek en je hebt gratis toegang tot het museum. Ja, ik meld me aan als lid van de HVR..! (info@roerstreekmuseum.nl) Vermeld je voor- en achternaam, volledige adres en telefoonnummer. 

LEZING OVER RESTAURATIE CHRISTOFFELBEELD KATHEDRAAL

foto beeld hoog.jpg
Dinsdag 27 februari in de Dörpszaal van De Beuk (ingang Heerbaan 24) in Posterholt. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.15 uur.
De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk. De entree bedraagt € 5,–. Leden van de HVR hebben gratis toegang. Om zeker te zijn van een plaats is reserveren gewenst: lezingen@roerstreekmuseum.nl. Eeuwenlang stond op de kathedraaltoren in Roermond een verguld Christoffelbeeld van goudsmid Gerard Douven uit 1663. Op 20 mei 1892 sloeg tijdens een onweer de bliksem in de toren. De spits stortte in en de kerk brandde uit. Het vuur was tot tien kilometer in de omtrek te zien. De Venlose brandweer kwam helpen met blussen; per trein. Van het enorme beeld bleven alleen een half gesmolten been en hand over. De kerk werd herbouwd en kreeg een nieuw Christoffelbeeld, dat wordt bezongen in het Roermondse volkslied: ‘Waar ’t gouden beeld in ’t zonlicht staat...’ Maar de nieuwe Christoffel sneuvelde tijdes de novemberstorm van 6 november 1921. Pas in 1957 kreeg de toren het huidige vergulde beeld. In 1985 restaureerde Quint Lommen het beeld opnieuw. Hij neemt je in deze lezing mee op dit karwei.

De lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk en beginnen om 19.30 uur. De entree bedraagt € 5,–; leden van de Heemkundevereniging hebben gratis toegang. Om zeker te zijn van een plaats kun je hier reserveren.

27 februari | Quint Lommen
- Restauratie van het Christoffelbeeld op de kathedraal
26 maart 
voor de pauze: Ad Lamerigts - Gestilde tijd
na de pauze: Frits Criens - Geestige columns en verhalen
30 april | Leo Verhart  
- Vondsten uit de steentijd rond de Vlootbeek
 21 mei | Karen Jeneson
– De Romeinen in Limburg 
24 september | Luuk Hoogstede
– Restauratie van kunstwerken                    
29 oktober | Ton van Reen
– De bokkenrijders                
26 november | Leo Willems
– Boeren in de Roerstreek                               
10 december | Har Knoben 
– De HVR binnen het AEZEL-project

INFORMATIE

OPENINGSTIJDEN MUSEUM
Op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag kun je het museum bezoeken tussen 13.30 en 17.00 uur. Het museum is gesloten: * 24-25-26 december * oudejaarsdag * nieuwjaarsdag * carnavalszondag en -dinsdag * Pasen * Koningsdag * Pinksteren * Hemelvaart. De entree bedraagt € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen t/m 14 jaar. De museumjaarkaart is voor het Roerstreekmuseum niet geldig (er zijn helaas niet-officiële sites die onterecht aangeven dat deze wél geldig is).

beginshot filmpje.jpg
Omroep OR6 besteedde in de uitzending van zondag 2 april 2023 aandacht aan het Roerstreekmuseum. Klik op de foto  om de film (ca. 13 minuten) te bekijken.

THEMAMIDDAG IN ROERSTREEKMUSEUM
ZONDAG 25 FEBRUARI VANAF 13.30 UUR

Parallel aan de tentoonstelling ‘Hoe het was in de klas’ is er op zondag 25 februari weer een themamiddag in het Roerstreekmuseum. Op het programma staat één thema: het onderwijs vroeger en nu. Tot de komst van de Wet op het Basisonderwijs in 1985 heeft de r.-k. kerk grote invloed gehad op de scholen in de Roerstreek. Daarna veranderde veel. Jan van der Varst vertelt daarover In een korte historische schets. Toos Schoenmakers-Visschers vertelt hoe zij haar jeugd in die tijd heeft ervaren, mooi weergegeven in een verhaal met als titel ‘Katholiek kindj inne 50’er jaore’. Directeur André von Berg van ’t Kempke in Sint Odiliënberg neemt je mee naar de basisschool en vertelt hoe kinderen anno 2024 onderwijs krijgen. Hanneke Drohm, oprichter, eigenaar en hoofdredacteur van twee kinderkranten vertelt hoe 4.000 kinderen elke maand in de klas uitkijken naar de verhalen in deze krant en wat deze betekent voor de leesvaardigheid van kinderen in groep 5 t/m 8. Het museum is geopend van 13.30 tot 17.00 uur. De vier lezingen worden gehouden van 13.45 tot 15.00 uur en worden herhaald van 15.15 tot 16.30 uur. De entree bedraagt (inclusief museumbezoek) € 4,-. Kinderen < 14 jaar € 2,-. Leden van de Heemkundevereniging hebben gratis toegang.

TENTOONSTELLING HOE HET WAS IN DE KLAS...

oud klaslokaal in het museum.jpg

School en schooltijd zijn voor iedereen belangrijk. Dat was toen, is nu en zal straks ook nog zo zijn. In 22 vitrines worden in twee zalen diverse en vaak unieke materialen getoond die in de lagere scholen in de jaren 50 en 60 gebruikt werden. Schoolplaten aan de muren vertellen de mooiste verhalen. Neem plaats in een nagebouwde klas en denk terug aan je kindertijd op je eigen school. Hoor hoe kinderen zingen en de tafeltjes opdreunen… Bekijk op een grote wand het verhaal van het onderwijs in Nederland vanaf Karel de Grote. Lees op een tiental wandborden de geschiedenis van het onderwijs in de Roerstreekdorpen en van de scholen die er vroeger waren. Geniet op je gemak in drie aparte ruimten van filmopnamen die in de jaren 1935 tot 1968 op scholen in de Roerstreek gemaakt zijn. Ook zijn er informatieve filmpjes over diverse onderwijsthema’s. Oud-leerlingen vertellen op film over hun schoolperiode: leuke maar ook minder leuke gebeurtenissen. Bekijk vooral ook het viergeneratiegesprek van moeder, dochter, kleinkind en achterkleinkind. Bij de tentoonstelling hoort een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek. Lees en herken veel dingen uit je jeugd en het verhaal van alle Roerstreekscholen, inclusief Herten en Linne. Kijk en luister, verwonder en geniet. Boek en films zijn te koop bij de entree.

ARCHEOLOGISCHE COLLECTIE
De nieuwe zaal met de uitgebreide archeologische collectie is opnieuw ingericht en prachtig vormgegeven. Deze tentoonstelling is in de grote nieuwe zaal te bezichtigen. 

Contact

Heemkundevereniging Roerstreek
Kerkplein 10
6077 AA  Sint Odiliënberg
info@roerstreekmuseum.nl
0475 532 895
NL90INGB0002943417
NL96RABO0138102562

 

Bezoekersinformatie

Toegangsprijzen
volwassenen € 4,- en jongeren tot 14 jaar € 2,-
leden HVR gratis; museumkaart niet geldig; pinnen is mogelijk

Inloopavond
Op maandag is er vanaf 20.30 uur open huis. Dan kan men kennismaken met de vereniging. Let op: de tentoonstelling kan dan niet bezichtigd worden!