NIEUWS

knop inschrijven 2.png
Vier keer per jaar wordt bij de leden van de Heemkundevereniging het blad De Klepper bezorgd; boordevol interessante artikelen. Ook staan er mededelingen in de Klepper die van belang zijn voor de leden. Om de leden ook van actuele berichten op de hoogte te kunnen stellen, verschijnt vanaf april 2023 't Klepperke, de digitale nieuwsbrief van de vereniging. De leden ontvangen deze in hun mailbox. Weet je niet zeker of je mailadres bij de HVR bekend is, meld je dan gewoon aan. Ook niet-leden kunnen zich voor de nieuwsbrief inschrijven. Zij ontvangen dan echter niet de papieren uitgave van de Klepper; deze is alleen voor leden. NOG GEEN LID? Misschien wil je lid worden van de Heemkundevereniging. Je ontvangt dan ook gratis het Jaarboek en je hebt gratis toegang tot het museum. Ja, ik meld me aan als lid van de HVR..! (info@roerstreekmuseum.nl) Vermeld je voor- en achternaam, volledige adres en telefoonnummer. 

LEZING 'OPGRAVINGEN IN HET VLOOTBEEKDAL'
pionieren met teleurstellingen en successen

POSTER LEZING VLOOTBEEKDAL 30-04-2024.jpgDe lezing – georganiseerd door Heemkundevereniging Roerstreek – wordt gehouden op dinsdag 30 april in de Dörpszaal van De Beuk (ingang Heerbaan 24) in Posterholt. Aanvang 19.30 uur; zaal open om 19.00 uur. De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk. De entree bedraagt € 5,–. Leden van de HVR hebben gratis toegang. Om zeker te zijn van een plaats is reserveren gewenst: lezingen@roerstreekmuseum.nl

In het oostelijke Vlootbeekdal – de parel van het Limburgse Landschap – doen archeologen uit Leiden al bijna 40 jaar opgravingen en leden van de Heemkundevereniging Roerstreek al meer dan 50 jaar waarnemingen. Die gezamenlijke inspanning heeft ertoe geleid dat het Vlootbeekdal de status Provinciaal Archeologisch Aandachtsgebied heeft gekregen. Over de geschiedenis hoe dat zo gekomen is vertelt Leo Verhart op zijn kenmerkende wijze. Ook vertelt hij over een reeks van opgravingen die hij in dit gebied heeft uitgevoerd. Het oostelijke deel van het Vlootbeekdal is een bijzonder gebied. Behalve veel natuurschoon komt er ook het zeldzame pimpernelblauwtje voor. Maar ook op archeologisch gebied is het uniek. Door dit gebied trokken 9000 jaar geleden jager/verzamelaars en bivakkeerden er voor korte tijd in jachtkampjes en voor langere tijd in grotere basiskampen.

 

Leo Verhart (1952) was als conservator prehistorie verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Limburgs Museum in Venlo. Hij maakte tentoonstellingen en televisieprogramma’s en publiceert regelmatig over archeologische onderwerpen met als speciale belangstelling de steentijd en wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij archeologisch adviseur van het bestuur van de Heemkundevereniging Roerstreek. Jarenlang heeft hij veldonderzoek gedaan in Limburg en in de Roerstreek.

30 april | Leo Verhart  
- Vondsten uit de steentijd rond de Vlootbeek
 21 mei | Karen Jeneson
– De Romeinen in Limburg 
24 september | Luuk Hoogstede
– Restauratie van kunstwerken                    
29 oktober | Ton van Reen
– De bokkenrijders                
26 november | Leo Willems
– Boeren in de Roerstreek                               
10 december | Har Knoben 
– De HVR binnen het AEZEL-project

INFORMATIE

OPENINGSTIJDEN MUSEUM
Op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag kun je het museum bezoeken tussen 13.30 en 17.00 uur. Het museum is gesloten: * 24-25-26 december * oudejaarsdag * nieuwjaarsdag * carnavalszondag en -dinsdag * Pasen * Koningsdag * Pinksteren * Hemelvaart. De entree bedraagt € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen t/m 14 jaar. De museumjaarkaart is voor het Roerstreekmuseum niet geldig (er zijn helaas niet-officiële sites die onterecht aangeven dat deze wél geldig is).

beginshot filmpje.jpg
Omroep OR6 besteedde in de uitzending van zondag 2 april 2023 aandacht aan het Roerstreekmuseum. Klik op de foto  om de film (ca. 13 minuten) te bekijken.

TENTOONSTELLING HOE HET WAS IN DE KLAS...

oud klaslokaal in het museum.jpg

School en schooltijd zijn voor iedereen belangrijk. Dat was toen, is nu en zal straks ook nog zo zijn. In 22 vitrines worden in twee zalen diverse en vaak unieke materialen getoond die in de lagere scholen in de jaren 50 en 60 gebruikt werden. Schoolplaten aan de muren vertellen de mooiste verhalen. Neem plaats in een nagebouwde klas en denk terug aan je kindertijd op je eigen school. Hoor hoe kinderen zingen en de tafeltjes opdreunen… Bekijk op een grote wand het verhaal van het onderwijs in Nederland vanaf Karel de Grote. Lees op een tiental wandborden de geschiedenis van het onderwijs in de Roerstreekdorpen en van de scholen die er vroeger waren. Geniet op je gemak in drie aparte ruimten van filmopnamen die in de jaren 1935 tot 1968 op scholen in de Roerstreek gemaakt zijn. Ook zijn er informatieve filmpjes over diverse onderwijsthema’s. Oud-leerlingen vertellen op film over hun schoolperiode: leuke maar ook minder leuke gebeurtenissen. Bekijk vooral ook het viergeneratiegesprek van moeder, dochter, kleinkind en achterkleinkind. Bij de tentoonstelling hoort een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek. Lees en herken veel dingen uit je jeugd en het verhaal van alle Roerstreekscholen, inclusief Herten en Linne. Kijk en luister, verwonder en geniet. Boek en films zijn te koop bij de entree.

ARCHEOLOGISCHE COLLECTIE
De nieuwe zaal met de uitgebreide archeologische collectie is opnieuw ingericht en prachtig vormgegeven. Deze tentoonstelling is in de grote nieuwe zaal te bezichtigen. 

Contact

Heemkundevereniging Roerstreek
Kerkplein 10
6077 AA  Sint Odiliënberg
info@roerstreekmuseum.nl
0475 532 895
NL90INGB0002943417
NL96RABO0138102562

 

Bezoekersinformatie

Toegangsprijzen
volwassenen € 4,- en jongeren tot 14 jaar € 2,-
leden HVR gratis; museumkaart niet geldig; pinnen is mogelijk

Inloopavond
Op maandag is er vanaf 20.30 uur open huis. Dan kan men kennismaken met de vereniging. Let op: de tentoonstelling kan dan niet bezichtigd worden!