Activiteiten

E Excursie | F Fietstocht | L Lezing | M Filmvoorstelling
R Rondleiding | S Symposium | W Wandeling | J Jubileumviering
Lezing De Noormannen in Limburg
Presentatie jaarboek
Lezing Waar blijven de bevrijders
Lezing Huisslacht
Lezing Archeologie in de Roerstreek
Vrijwilligersbijeenkomst Nieuwjaarsborrel
Lezing Oorlogsherinneringen
Lezing What's in a name?
Lezing Lezing natuur Duits-Nederlands grensgebied
Lezing Lezing Geschiedenis IJzeren Rijn
Lezing Politionele acties in Nederlands-Indië

Tentoonstelling Onderduikers en Verzet in de Roerstreek tijdens WO II


LOGO VRIJSTAAND 1.png

Van 2 november 2019 tot 15 maart 2020 is er in het museum een tentoonstelling met als thema Onderduikers en verzet in de Roerstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog moesten sommige mensen zich schuilhouden voor de Duitsers en ze zochten daarom een schuilplaats om onder te duiken. De tentoonstelling schetst een beeld van deze tijd. Vier mensen vertellen in korte filmpjes over verzet en onderduiken in de Roerstreek. Ook wordt op 1 november een boek en een dvd met tientallen verhalen over dit thema gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens de feestelijke (besloten) opening van de tentoonstelling, waarbij de burgemeester van Roerdalen de openingshandeling zal verrichten.

Contact

Heemkundevereniging Roerstreek
Kerkplein 10
6077 AA  Sint Odiliënberg
info@roerstreekmuseum.nl
0475 532 895
NL90INGB 0002943417
NL96RABO 0138102562

 

Bezoekersinformatie

Openingstijden
dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur
zaterdag (van april t/m september) van 13.30 tot 17.00 uur
zondag van 13.30 tot 17.00 uur
maandagavond open huis van 20.30-22.30 uur
Toegangsprijzen
volwassenen € 2,- en jongeren tot 14 jaar € 0,50
leden HVR gratis

Jaarboek 2019 & lid worden

Lid worden?

Op 20 september 2019 wordt Jaarboek 51 gepresenteerd. Leden kunnen het boek vanaf 21 september tijdens de openingsuren van het museum afhalen. Voor leden is dit boek gratis. Mocht je echter de contributie nog niet hebben betaald, maak dan alsnog € 32,50 over op NL96 RABO 0138 1025 62 t.n.v. Heemkundevereniging Roerstreek. Vermeld bij de betaling je postcode en huisnummer. Lid zijn van de HVR geeft je de mogelijkheid om onderwerpen die je interesseren te kunnen uitdiepen met mensen die dezelfde interesse hebben. Voor meer informatie kijk hier.

Via Traiana

Via Traiana is de onofficiële naam van een Romeinse weg, die zowel over Duits als over Nederlands grondgebied loopt en globaal de route volgt van Aken, Heerlen, Brunssum, Broeksittard, Melick, Swalmen, Kaldenkirchen, Straelen en Pont naar Xanten. Onderzoekers hebben zich in het verleden met deze weg beziggehouden waardoor een globaal verloop van de weg bekend is. Uit het verloop van het tracé blijkt echter, dat ondanks het feit dat de weg op verscheidene plaatsen is teruggevonden, we van grote stukken van het tracé nog niet precies weten waar de weg gelopen heeft. Voor diverse onderzoekers - waartoe we ook de amateurarcheologen mogen rekenen - is dat onbevredigend. Zij willen de precieze locatie van de weg in het landschap vaststellen waarbij ze gebruik kunnen maken van de terreinkennis in hun werkgebied. Daarom zijn half februari 2019 enthousiaste amateurarcheologen van een drietal verenigingen een samenwerking aangegaan om kennis en ervaringen uit te wisselen, met als doel om het tracé van de Via Traiana beter in kaart te brengen en de belangstelling voor deze weg te vergroten. Dit zijn Echter Landj, De Heemkundevereniging Roerstreek en de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Wil je deelnemen aan de werkgroep Via Traiana door kennis te delen of informatie uit te wisselen, neem dan contact op. Meer informatie vind je in de regelmatig verschijnende nieuwsbrieven die je kunt downloaden. (Nieuwsbrief 1) (Nieuwsbrief 2)