Tentoonstelling: Onderduikers en verzet in de Roerstreek

LOGO - HOENEN.jpg

 

De tentoonstelling mag zich verheugen in een grote belangstelling. Ook op de basisscholen leeft dit thema. De basisscholen uit Vlodrop, Herkenbosch, Melick en Sint Odiliënberg brachten reeds een bezoek: 550 leerlingen, verdeeld over 23 groepen. Na een gedegen voorbereiding op school, werden de kinderen in het museum rondgeleid door vrijwilligers van de Heemkundevereniging. In kleine groepjes bekeken de kinderen de tentoonstelling over de oorlog, de tentoonstelling over de prehistorie en de film met verhalen over de oorlog.

Coördinator Alex Peeters: “De vrijwilligers  van de HVR die de rondleiding verzorgen, genieten van de interesse en de vragen van de kinderen. Het is uitdagend en fijn om de kinderen op hún niveau te vertellen over de oorlog. Ook de kinderen vinden het interessant. Dat blijkt wel uit de vele reacties die we van de kinderen ontvangen! Zo dachten enkele kinderen dat een museumbezoek wel saai zou worden, maar viel dát even mee! Ze waren vol lof over het postkantoor dat zo goed nagebouwd was en het was spannend dat je door een geheime doorgang in de onderduikruimte kon komen. Ook dat je licht kon maken door te fietsen en dat er maar één telefoon in het dorp was. Weer anderen waren onder de indruk dat je midden in de winter moest evacueren en dat soldaten camouflagepakken droegen.”

Niet alleen deze tentoonstelling, ook de vaste collectie van het museum had hun aandacht. En samen met de verhalen over o.a. de mammoet, de drie kilo zware kies van dit dier en de goudschat die enkele jaren geleden in Montfort gevonden werd, was ook dit gedeelte van het museum een succes.

“Veel kinderen gaven aan dat ze wel iets van de oorlog wisten, maar nu ze het gezien hadden op de film en in de tentoonstelling, beseften ze pas dat het een heel nare tijd geweest moest zijn. En ze zullen vast nog een keer terugkomen met hun ouders. De tentoonstelling is verlengd tot en met 5 mei, bevrijdingsdag. Voor scholen in de Roerstreek die nog niet geweest zijn, voldoende tijd om alsnog een bezoek te plannen”, besluit Peeters.

Reserveringen door scholen kunnen gemaakt worden via onderduikers@roerstreekmuseum.nl of telefonisch (06 1500 3402). Groepen van volwassenen kunnen eveneens een rondleiding reserveren, ook buiten de openingstijden.

In 2020 wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Nederland na vijf jaar bezetting bevrijd werd. In het kader van deze herdenking is er in het Roerstreekmuseum in Sint Odiliënberg een tentoonstelling over Onderduikers en verzet in de Roerstreek. Op 1 november wordt deze door de burgemeester van Roerdalen, Monique de Boer-Beerta, geopend.

Verzet
Vanaf 1942 werden ook in de Roerstreek onderduikers geholpen en verborgen. In eerste instantie gebeurde dit ongeorganiseerd,  maar in de loop van de tijd wisten verzetsmensen elkaar te vinden en werd het verzet steeds georganiseerder. Wie waren deze verzetsmensen en hoe deden zij hun werk. Wie kon er rekenen op hun hulp. Wat waren de gevolgen van het naderende front in 1944 voor de Roerstreekbewoners.

Onderduiken
Veel mensen moesten zich verbergen voor de Duitsers. Wie waren deze mensen en waarom moesten ze onderduiken. Hoe en waar kon je ongemerkt onderduiken en waarom was dit gevaarlijk. Welk gevaar liepen de mensen die hen een schuilplaats boden.

Tentoonstelling
Allemaal vragen waarop de tentoonstelling probeert een antwoord te geven, ook aan de jeugd. Het oude postkantoor van Herkenbosch is in het museum nagebouwd, mét gedeelten van de originele inventaris. Ervaar waarom dit postkantoor zo belangrijk was. Kruip via de geheime doorgang in een nagebouwde onderduikruimte en beleef de angstige momenten van toen. Krijg antwoord op de vraag wat voedselbonnen waren en waarom je niet naar de radio mocht luisteren. Waarom moesten mensen evacueren en alles achterlaten wat ze niet konden dragen. Wat was de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bekijk de voorwerpen in de vitrines en lees de verhalen op de informatiepanelen. Kijk en luister in de audiovisuele ruimte naar verhalen over de oorlog. 

Boek en dvd
Tegelijk met de opening van de tentoonstelling wordt ook het boek Toen het niet anders kon gepresenteerd. Met tal van herinneringen van Roerstreekbewoners en heel veel illustraties schept dit boek een beeld van de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog en wat de bezetting en de oorlog voor de mensen in deze regio betekende. Op de dvd vertellen mensen verhalen over gebeurtenissen in de Roerstreek tijdens deze oorlog. 

Bezoekersinformatie
De entree bedraagt € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen t/m 14 jaar.
Het boek is te koop voor € 10,- en de dvd voor € 8,-.
Het entreekaartje geeft bovendien 25% korting op een bezoek aan het Eyewitnessmuseum in Beek.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 14 september 2021 in het Roerstreekmuseum aan het Kerkplein 10 in Sint Odiliënberg. Het museum is open op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Voor afspraken over groepsrondleidingen en schoolrondleidingen kan men contact opnemen via onderduikers@roerstreekmuseum.nl.

Rondleidingen
Op verzoek worden rondleidingen verzorgd, ook buiten de openingstijden. Neem contact op via onderduikers@roerstreekmuseum.nl zodat we voor een passend programma kunnen zorgen.