NIEUWS

knop inschrijven 2.png

BOEKENMARKT
De laatste 2 weekenden van juni organiseert de Heemkundevereniging Roerstreek haar jaarlijkse boekenmarkt. Deze vindt ook dit jaar weer plaats op de Donckerstraat 20 (6061 EX) in het buitengebied van Posterholt. Richting Posterbos/Landgoed Aerwinkel aanhouden en dan richting Natuurbegraafplaats Bergerbos. Twee keer twee dagen een grote keuze aan tweedehands-boeken voor aantrekkelijke prijzen! Natuurlijk heel veel romans van Nederlandse en buitenlandse schrijvers. Boeken van gerenommeerde schrijvers in diverse talen maar ook een leuke chicklit. Recent verschenen boeken maar ook juweeltjes uit het verleden. Veel kinder- en jeugdboeken en boeken over geschiedenis, fotografie, naslagwerken, religie, tuin en natuur, kunst en architectuur, Limburgensia,  muziek,enz; teveel categorieën om op te noemen. Maar niet alleen boeken ook cd’s, dvd’s, lp’s en spelletjes. Kortom voor elk wat wils. Een bezoek is zeker de moeite waard! Een unieke kans om nét dat ene exemplaar te scoren waar je al zo lang naar op zoek bent. Of gewoon een leuk boek om mee te nemen voor de vakantie of voor thuis. Kom gezellig snuffelen. De HVR heet u 22 - 23  en 29 - 30 juni welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

LEZINGEN

24 september | Luuk Hoogstede
– Restauratie van kunstwerken                    
29 oktober | Ton van Reen
– De bokkenrijders                
26 november | Leo Willems
– Boeren in de Roerstreek                               
10 december | Har Knoben 
– De HVR binnen het AEZEL-project

INFORMATIE

OPENINGSTIJDEN MUSEUM
Op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag kun je het museum bezoeken tussen 13.30 en 17.00 uur. Het museum is gesloten: * 24-25-26 december * oudejaarsdag * nieuwjaarsdag * carnavalszondag en -dinsdag * Pasen * Koningsdag * Pinksteren * Hemelvaart. De entree bedraagt € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen t/m 14 jaar. De museumjaarkaart is voor het Roerstreekmuseum niet geldig (er zijn helaas niet-officiële sites die onterecht aangeven dat deze wél geldig is).

beginshot filmpje.jpg
Omroep OR6 besteedde in de uitzending van zondag 2 april 2023 aandacht aan het Roerstreekmuseum. Klik op de foto  om de film (ca. 13 minuten) te bekijken.

TENTOONSTELLING HOE HET WAS IN DE KLAS...

oud klaslokaal in het museum.jpg

School en schooltijd zijn voor iedereen belangrijk. Dat was toen, is nu en zal straks ook nog zo zijn. In 22 vitrines worden in twee zalen diverse en vaak unieke materialen getoond die in de lagere scholen in de jaren 50 en 60 gebruikt werden. Schoolplaten aan de muren vertellen de mooiste verhalen. Neem plaats in een nagebouwde klas en denk terug aan je kindertijd op je eigen school. Hoor hoe kinderen zingen en de tafeltjes opdreunen… Bekijk op een grote wand het verhaal van het onderwijs in Nederland vanaf Karel de Grote. Lees op een tiental wandborden de geschiedenis van het onderwijs in de Roerstreekdorpen en van de scholen die er vroeger waren. Geniet op je gemak in drie aparte ruimten van filmopnamen die in de jaren 1935 tot 1968 op scholen in de Roerstreek gemaakt zijn. Ook zijn er informatieve filmpjes over diverse onderwijsthema’s. Oud-leerlingen vertellen op film over hun schoolperiode: leuke maar ook minder leuke gebeurtenissen. Bekijk vooral ook het viergeneratiegesprek van moeder, dochter, kleinkind en achterkleinkind. Bij de tentoonstelling hoort een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek. Lees en herken veel dingen uit je jeugd en het verhaal van alle Roerstreekscholen, inclusief Herten en Linne. Kijk en luister, verwonder en geniet. Boek en films zijn te koop bij de entree.

ARCHEOLOGISCHE COLLECTIE
De nieuwe zaal met de uitgebreide archeologische collectie is opnieuw ingericht en prachtig vormgegeven. Deze tentoonstelling is in de grote nieuwe zaal te bezichtigen. 

Contact

Heemkundevereniging Roerstreek
Kerkplein 10
6077 AA  Sint Odiliënberg
info@roerstreekmuseum.nl
0475 532 895
NL90INGB0002943417
NL96RABO0138102562

 

Bezoekersinformatie

Toegangsprijzen
volwassenen € 4,- en jongeren tot 14 jaar € 2,-
leden HVR gratis; museumkaart niet geldig; pinnen is mogelijk

Inloopavond
Op maandag is er vanaf 20.30 uur open huis. Dan kan men kennismaken met de vereniging. Let op: de tentoonstelling kan dan niet bezichtigd worden!