NIEUWS

 

knop inschrijven 2.png
Vier keer per jaar wordt bij de leden van de Heemkundevereniging het blad De Klepper bezorgd; boordevol interessante artikelen. Ook staan er mededelingen in de Klepper die van belang zijn voor de leden. Om de leden ook van actuele berichten op de hoogte te kunnen stellen, verschijnt vanaf april 2023 't Klepperke, de digitale nieuwsbrief van de vereniging. De leden ontvangen deze in hun mailbox. Weet je niet zeker of je mailadres bij de HVR bekend is, meld je dan gewoon aan. Ook niet-leden kunnen zich voor de nieuwsbrief inschrijven. Zij ontvangen dan echter niet de papieren uitgave van de Klepper; deze is alleen voor leden.

NOG GEEN LID?
Misschien wil je lid worden van de Heemkundevereniging. Je ontvangt dan ook gratis het Jaarboek en je hebt gratis toegang tot het museum. Ja, ik meld me aan als lid van de HVR..! (info@roerstreekmuseum.nl) Vermeld je voor- en achternaam, volledige adres en telefoonnummer. 

JAARBOEK 2023
JAARBOEK 2023.jpg

De leden kunnen het Jaarboek in het Roerstreekmuseum afhalen vanaf zondag 29 oktober. Ben je die dag verhinderd, dan kan het boek tijdens de openingsuren t/m zondag 26 november in het museum worden afgehaald. De voordelen? Je kunt het boek snel inzien en vrijwilligers en bestuursleden hoeven minder jaarboeken rond te brengen. Het museum is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. En mocht je de tentoonstelling Hoe het was in de klas nog niet gezien hebben, of wil je deze nóg een keer bekijken? Dan kan dat natuurlijk ook! En neem gerust je familie mee. De entree bedraagt € 4,- voor volwassen en € 2,- voor kinderen tot 14 jaar. Voor leden is de toegang gratis.

PRESENTATIE JAARBOEK 2023
'…en onze bronnen zijn nog lang niet opgedroogd...'

Aldus redactievoorzitter Jan van de Varst. Op vrijdag 27 oktober werd in de nieuwe zaal van Dörpshoes De Beuk in Posterholt het 55e jaarboek van de Heemkundevereniging Roerstreek gepresenteerd. Chrit Stijnen, die 12 jaar voorzitter was van de redactieraad, ontving het eerste exemplaar uit handen van voorzitter Jack Geraeds.
Jaarboek nummer 1 verscheen in 1969. Voorzitter Piet Gootzen sprak destijds de wens uit dat het boek een bescheiden bijdrage zou leveren aan de ontwikkeling van de Roerstreek. Ook hoopte hij dat het boek voor nieuwkomers een leidraad zou worden en dat het voor alle Roerstreekbewoners een hernieuwde kennismaking zou zijn met hun geboortestreek.
Jan van der Varst, de nieuwe redactievoorzitter, concludeerde in zijn toespraak dat de vereniging anno 2023 gerust mag stellen dat die hoop van Piet Gootzen werkelijkheid werd, maar ook dat de heemkundevereniging nog niet klaar is met het vervullen van deze missie.
Zo staat er in Jaarboek 55 een artikel over de Roerbruggen in Vlodrop en Sint Odiliënberg. In Vlodrop werd al in 1377 het recht verleend tot het heffen van tol voor de overgang over een Roerbrug. Voordat in 1825 in Sint Odiliënberg bij het Kerkplein een eerste brug kwam, was er op diezelfde plaats al sprake van een veer: rond 1700 werd al een veerhuis genoemd.
Verder een artikel over Hendrik Stevens uit Posterholt die eind 18e eeuw dienst nam in het Staatse leger en daarna veldwachter werd in zijn geboortedorp. Of lees over de verspreiding van de egel in Roerdalen, het ambtsmisbruik van de drossaard van het ambt Montfort rond 1760, de archeologische collectie van Joep Thissen, de veldslagen langs de Roer eind 18 e eeuw, het Vinke met een rijk archeologisch landschap, het dagboek van een bouwpastoor uit Herten, drie digitale genealogische speurtochten en het verhaal of de Drususberg een Romeinse wachttoren was. Lees vooral ook het interview met Constant Heatubun uit Montfort, geboren op Groot-Kei (Zuidoost Molukken).
'Kortom', zo besloot Jan van der Varst, 'ook dit jaarboek is een bron voor geïnteresseerden, maar ook voor onderzoekers die speuren naar het hoe, het waarom en het hoezo van hun leefwereld. De auteurs zijn er ook dit  jaar weer in geslaagd om interessante en verrassende artikelen te schrijven. Hun bronnen zijn nog lang niet opgedroogd…'

CHRIT STIJNEN.jpg

HOE HET WAS IN DE KLAS

OPENINGSTIJDEN MUSEUM
Op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag kun je het museum bezoeken tussen 13.30 en 17.00 uur. Het museum is gesloten: * 1e en 2e kerstdag * nieuwjaarsdag * carnavalszondag en -dinsdag * Pasen * Koningsdag * Pinksteren * Hemelvaart. De entree bedraagt € 4,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen t/m 14 jaar. De museumjaarkaart is voor het Roerstreekmuseum niet geldig (er zijn helaas niet-officiële sites die onterecht aangeven dat deze wél geldig is); pinnen is mogelijk.

beginshot filmpje.jpg
Omroep OR6 besteedde in de uitzending van zondag 2 april 2023 aandacht aan het Roerstreekmuseum. Klik op de foto  om de film (ca. 13 minuten) te bekijken.

TENTOONSTELLING HOE HET WAS IN DE KLAS...

oud klaslokaal in het museum.jpg

School en schooltijd zijn voor iedereen belangrijk. Dat was toen, is nu en zal straks ook nog zo zijn. In 22 vitrines worden in twee zalen diverse en vaak unieke materialen getoond die in de lagere scholen in de jaren 50 en 60 gebruikt werden. Schoolplaten aan de muren vertellen de mooiste verhalen. Neem plaats in een nagebouwde klas en denk terug aan je kindertijd op je eigen school. Hoor hoe kinderen zingen en de tafeltjes opdreunen… Bekijk op een grote wand het verhaal van het onderwijs in Nederland vanaf Karel de Grote. Lees op een tiental wandborden de geschiedenis van het onderwijs in de Roerstreekdorpen en van de scholen die er vroeger waren. Geniet op je gemak in drie aparte ruimten van filmopnamen die in de jaren 1935 tot 1968 op scholen in de Roerstreek gemaakt zijn. Ook zijn er informatieve filmpjes over diverse onderwijsthema’s. Oud-leerlingen vertellen op film over hun schoolperiode: leuke maar ook minder leuke gebeurtenissen. Bekijk vooral ook het viergeneratiegesprek van moeder, dochter, kleinkind en achterkleinkind. Bij de tentoonstelling hoort een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek. Lees en herken veel dingen uit je jeugd en het verhaal van alle Roerstreekscholen, inclusief Herten en Linne. Kijk en luister, verwonder en geniet. Boek en films zijn te koop bij de entree.

ARCHEOLOGISCHE COLLECTIE
De nieuwe zaal met de uitgebreide archeologische collectie is opnieuw ingericht en prachtig vormgegeven. Deze tentoonstelling is in de grote nieuwe zaal te bezichtigen. 

Contact

Heemkundevereniging Roerstreek
Kerkplein 10
6077 AA  Sint Odiliënberg
info@roerstreekmuseum.nl
0475 532 895
NL90INGB0002943417
NL96RABO0138102562

 

Bezoekersinformatie

Toegangsprijzen
volwassenen € 4,- en jongeren tot 14 jaar € 2,-
leden HVR gratis; museumkaart niet geldig; pinnen is mogelijk

Inloopavond
Op maandag is er vanaf 20.30 uur open huis. Dan kan men kennismaken met de vereniging. Let op: de tentoonstelling kan dan niet bezichtigd worden!