Wandeling Kasteelpark Hattem Roermond
Lezing Archeologie in de Roerstreek
Vrijwilligersbijeenkomst Nieuwjaarsborrel

De Via Traiana - samenwerking tussen drie heemkundeverenigingen

Via Traiana is de onofficiële naam van een Romeinse weg, die zowel over Duits als over Nederlands grondgebied loopt en globaal de route volgt van Aken, Heerlen, Brunssum, Broeksittard, Melick, Swalmen, Kaldenkirchen, Straelen en Pont naar Xanten. Onderzoekers hebben zich in het verleden met deze weg beziggehouden waardoor een globaal verloop van de weg bekend is. Uit het verloop van het tracé blijkt echter, dat ondanks het feit dat de weg op verscheidene plaatsen is teruggevonden, we van grote stukken van het tracé nog niet precies weten waar de weg gelopen heeft. Voor diverse onderzoekers - waartoe we ook de amateurarcheologen mogen rekenen - is dat onbevredigend. Zij willen de precieze locatie van de weg in het landschap vaststellen waarbij ze gebruik kunnen maken van de terreinkennis in hun werkgebied. Daarom zijn half februari 2019 enthousiaste amateurarcheologen van een drietal verenigingen een samenwerking aangegaan om kennis en ervaringen uit te wisselen, met als doel om het tracé van de Via Traiana beter in kaart te brengen en de belangstelling voor deze weg te vergroten. Dit zijn Echter Landj, De Heemkundevereniging Roerstreek en de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Wil je deelnemen aan de werkgroep Via Traiana door kennis te delen of informatie uit te wisselen, neem dan contact op. (lees meer)

Lid zijn van de Heemkundevereniging Roerstreek geeft u de mogelijkheid om onderwerpen die u interesseren te kunnen uitdiepen met mensen die dezelfde interesse hebben. Als u zich inschrijft als lid dan kunt u zelf kiezen welk soort lid u wilt worden. Voor meer informatie kijk hier.

Tentoonstelling over onderduikers

In januari 2020 is het 75 jaar geleden dat de Roerstreek bevrijd werd van de Duitse bezetters. Van 1 november 2019 tot 1 maart 2019 is er in het Roerstreekmuseum een tentoonstelling met als titel Onderduikers & verzet in de Roerstreek tijdens WO II. Een werkgroep is al lange tijd bezig om hier invulling aan te geven. Meer nieuws volgt!