Lezing De Noormannen in Limburg
Lezing Lezing Geschiedenis IJzeren Rijn
Lezing Politionele acties in Nederlands-Indië

Tentoonstelling Onderduikers en Verzet in de Roerstreek

Van 1 november 2019 tot medio maart 2020 is er in het museum een tentoonstelling met als thema Onderduikers en verzet in de Roerstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog moesten sommige mensen zich schuilhouden voor de Duitsers en ze zochten daarom een schuilplaats om onder te duiken. De tentoonstelling schetst een beeld van deze tijd. Vier mensen vertellen in korte filmpjes over verzet en onderduiken in de Roerstreek. Ook is er een boek met tientallen verhalen over dit thema.

Lid zijn van de Heemkundevereniging Roerstreek geeft u de mogelijkheid om onderwerpen die u interesseren te kunnen uitdiepen met mensen die dezelfde interesse hebben. Als u zich inschrijft als lid dan kunt u zelf kiezen welk soort lid u wilt worden. Voor meer informatie kijk hier.

Via Traiana

Via Traiana is de onofficiële naam van een Romeinse weg, die zowel over Duits als over Nederlands grondgebied loopt en globaal de route volgt van Aken, Heerlen, Brunssum, Broeksittard, Melick, Swalmen, Kaldenkirchen, Straelen en Pont naar Xanten. Onderzoekers hebben zich in het verleden met deze weg beziggehouden waardoor een globaal verloop van de weg bekend is. Uit het verloop van het tracé blijkt echter, dat ondanks het feit dat de weg op verscheidene plaatsen is teruggevonden, we van grote stukken van het tracé nog niet precies weten waar de weg gelopen heeft. Voor diverse onderzoekers - waartoe we ook de amateurarcheologen mogen rekenen - is dat onbevredigend. Zij willen de precieze locatie van de weg in het landschap vaststellen waarbij ze gebruik kunnen maken van de terreinkennis in hun werkgebied. Daarom zijn half februari 2019 enthousiaste amateurarcheologen van een drietal verenigingen een samenwerking aangegaan om kennis en ervaringen uit te wisselen, met als doel om het tracé van de Via Traiana beter in kaart te brengen en de belangstelling voor deze weg te vergroten. Dit zijn Echter Landj, De Heemkundevereniging Roerstreek en de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Wil je deelnemen aan de werkgroep Via Traiana door kennis te delen of informatie uit te wisselen, neem dan contact op. Meer informatie vind je in de regelmatig verschijnende nieuwsbrieven die je kunt downloaden. (Nieuwsbrief 1) (Nieuwsbrief 2)