Met dank aan de vrijwiligers die deze tentoonstelling mogelijk maakten

Vrijdagmiddag 1 november was het zover: burgemeester Monique de Boer – Beerta opende onder belangstelling van genodigden de tijdelijke tentoonstelling Onderduikers en verzet in de Roerstreek. Zij opende de tentoonstelling door een grote Nederlandse vlag die voor de deur hing weg te halen. 

Vol lof was men over het nagebouwde postkantoor in Herkenbosch, waar ooit het verzet samen kwam en waar pamfletten gestencild werden en brieven aan de Ortskommandant open gestoomd. De onderduikruimte maakte de beleving levensecht. Naast gebruiksartikelen uit die periode toont de tentoonstelling ook korte filmpjes met verhalen over het verzet en onderduikers uit alle dorpen van de Roerstreek. Een idee dat twee jaar geleden geboren werd en zich langzaam ontwikkelde, werd vanmiddag afgerond. 

Dit alles was zonder onze vrijwilligers, die 5 weken lang intensief en hard gewerkt hebben, niet mogelijk geweest. Daarom werden Alex Peeters (initiatiefnemer), Frans Eijkelenboom, Jac Bonné, André Beckers, Paul Cuijpers en Wim Veelen nog extra in het zonnetje gezet. Maar laten we de overige vrijwilligers die ook hulp geboden hebben  niet vergeten. 

Tijdens de opening werd het boek Toen het niet anders kon gepresenteerd, waarin verhalen zijn opgenomen voorzien van fotomateriaal en wetenswaardigheden.  De verhalen staan ook op een DVD die te koop is. 

De tentoonstelling is te bezichtigen van 3 november 2019 tot 15 maart 2020. Voor actuele openingstijden en prijzen zie de website www.roerstreekmuseum.nl. Voor groepsrondleidingen en schoolrondleidingen kunt u contact opnemen via onderduikers@roerstreekmuseum.nl