Archeologie in de Roerstreek

Huub Schmitz, amateurarcheoloog in hart en nieren, zal de bezoekers middels een presentatie meenemen naar de vele archeologische vondsten en ontdekkingen in de Roerstreek.

Reeds op zeer jonge leeftijd ging hij op zoek naar archeologische vondsten, geïnspireerd door verhalen van zijn opa over urnen die in het bos werden opgegraven. Hij concentreerde zich op het gebied in en rondom Posterholt en in het bijzonder op het stroomgebied van de Vlootbeek. Daar deed hij tientallen vondsten, zoals de opzienbarende muntschat langs de Vlootbeek in Montfort. Ook heeft hij enkele Romeinse en Merovingische grafvelden in Posterholt en Vlodrop ontdekt, evenals een grafheuvel en urnenvelden. Over zijn vondst van het Merovingische grafveld in Posterholt verscheen het boek The Merovingian Cemetery of Posterholt-Achterste Voorst.

Schmitz over zijn gepubliceerde artikelen: “Mijn notities over mijn vondsten zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op eigen waarnemingen en veronderstellingen. Juist dat maakt de hobby voor mij zo leuk. Het kunnen fantaseren over hoe mensen lange tijd geleden in mijn omgeving hebben geleefd, maar vooral moesten overleven.”

Veel van zijn vondsten, waaronder de bekende goudschat, zijn te bezichtigen in het Roerstreekmuseum. Kijk ook op www.archeologie-posterholt.nl om een indruk te krijgen van zijn vondsten en de door hem geschreven artikelen.

VROEGTIJDIG AANMELDEN LEZINGEN
Aanmelden voor de lezingen kan tot uiterlijk twee dagen voor de lezing en uitsluitend via dit e-mailadres.
Let op: er is veel belangstelling voor de lezingen en het aantal plaatsen is beperkt. Vroegtijdige aanmelding is dus gewenst. Heeft u zich aangemeld en mocht u toch niet kunnen komen, meld u dan s.v.p. tijdig af. De vrijkomende plaatsen kunnen dan weer worden vergeven. 

De lezingen worden gegeven in het Roerstreekmuseum, Kerkplein 10 in Sint Odiliënberg. Alle lezingen zijn voor onze leden gratis toegankelijk, maar ook niet-leden van de HVR zijn op deze avonden van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage gevraagd van € 3,- per persoon. Gezien de beperkte plaatsruimte is vroegtijdige aanmelding zeer raadzaam.