Activiteiten

E Excursie | F Fietstocht | L Lezing | M Filmvoorstelling
R Rondleiding | S Symposium | W Wandeling | J Jubileumviering
Filmvoorstelling Filmvoorstelling Operation Blackcock | volgeboekt
Filmvoorstelling Filmvoorstelling Operation Blackcock | volgeboekt
Lezing Volkskundige recepten
Lezing Lezing: De Roer van bron tot monding
Lezing Lezing: bruinkoolwinning Garzweiler
Jubileumviering Concert in de basiliek
Rondleiding Het oude kerkhof in Roermond
Lezing Lezing atelier Joep Nicolas
Lezing Lezing Limburgse streektaal
Lezing Lezing relatie Maaseik en basiliek St. Odiliënberg

DE SCHATTEN VAN HET MUSEUM

STEEN MET TEKENING.jpg

DE OUDSTE TEKENING VAN NEDERLAND
Een bijzonder object dat zich in het museum bevindt is een retouchoir, een klopsteen. Deze werd in 1997 in het Linnerveld gevonden tijdens een opgraving door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. De klopsteen werd gebruikt om vuursteen te bewerken. Een unieke vondst, want in de steen is een tekening gekrast. Wellicht een voorstelling van een tent of is het een sociaal of religieus symbool? Het betreft in elk geval de oudste in Nederland gevonden tekening! De vondst werd gedaan in een jachtkampje, gedateerd aan het eind van de oude steentijd, ongeveer 10.000 tot 15.000 jaar voor Christus. Behalve een replica van de steen - het origineel bevindt zich in Leiden - worden ook oppervlaktevondsten uit de omgeving getoond. Bezoek het museum en bewonder deze en andere vondsten!

Contact

Heemkundevereniging Roerstreek
Kerkplein 10
6077 AA  Sint Odiliënberg
info@roerstreekmuseum.nl
0475 53 28 95

 

Bezoekersinformatie

Openingstijden
dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur
zaterdag (van april t/m september) van 13.30 tot 17.00 uur
zondag van 13.30 tot 17.00 uur
maandagavond open huis van 20.30-22.30 uur

Toegangsprijzen
volwassenen € 2,- en jongeren tot 14 jaar € 0,50
leden HVR gratis

Lid worden

Lid worden?

Lid zijn van de Heemkundevereniging Roerstreek geeft u de mogelijkheid om onderwerpen die u interesseren te kunnen uitdiepen met mensen die dezelfde interesse hebben. Als u zich inschrijft als lid dan kunt u zelf kiezen welk soort lid u wilt worden. Voor meer informatie kijk hier.

Nieuwe commissie Lezingen

De lezing op 9 januari 2018 werd nog georganiseerd door Jeu Veelen en Ted Jongerius. Na meer dan twaalf jaar besloten zij ‘pensioengerechtigd’ te zijn. In een dankwoord memoreerde Alex Peeters dat zij in die periode meer dan 50 lezingen hebben georganiseerd en dat er dus rond de 2000 bezoekers moeten zijn geweest. Het vloeibare ‘Klein Geluk’ werd als symbolische dank overhandigd. De nieuwe commissie ‘lezingen’ wordt gevormd door Wim Demarteau, Margriet Larik, Wies van der Varst, Paul Cuypers en Alex Peeters. Jeu en Ted zijn wel bereid hun kennis ter beschikbaar te stellen. Alle HVR-leden wordt gevraagd hun ideeën en voorkeuren voor een toekomstig lezingthema aan te geven. De eventuele uitvoering zal dan door de commissie ter hand genomen worden.