Lezing: De Roer van bron tot monding

DE ROER VAN BRON TOT MONDING

Onder deze titel verzorgt Olaf Op den Kamp op dinsdag 6 maart een lezing over de Roer. Hij is auteur van het gelijknamige boek en is werkzaam als bureaumanager bij het Natuurhistorisch Genootschap en als hoofdredacteur van het Natuurhistorisch Maandblad. In deze lezing voert hij  ons mee van de zacht borrelende bronnen - die gezamenlijk de Roer gaan vormen - via het historierijke gebied van de Eifel tot aan de plaats waar de Roer en de Maas samenvloeien. Voor HVR-leden is de toegang gratis. Niet-leden zijn van harte welkom. Van hen vragen wij een bijdrage van € 2,50. Vroegtijdige aanmelding is wenselijk. Dat kan uitsluitend via lezingen.hvr@gmail.com. Het boek De Roer van bron tot monding is die avond te koop.

AANMELDEN
De lezing begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk voor leden van de Heemkundevereniging Roerstreek, maar niet-leden zijn van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage gevraagd van € 2,50 p.p. Gezien de beperkte plaatsruimte is tijdige aanmelding zeer raadzaam. Dat kan uitsluitend via lezingen.hvr@gmail.com.

INFORMATIE
De 220 km lange Roer (Ruhr in het Duits) is een van de belangrijkste riviertjes van de Duitse Eifel. De Roer ontspringt in de Hoge Venen nabij de Botrange (B). Via de omgeving van Sourbrodt stroomt de nog jonge Roer naar Küchelscheid waar ze Duitsland binnenstroomt. Langs haar oevers bloeien in april de wilde narcissen. In het gebied tussen Gut Reichenstein en Monschau gedraagt ze zich als een echte bergbeek met stroomversnellingen en veel rotsen in de bedding. Langs de beek bloeien bijzondere planten zo als wilde judaspenning, witte boterbloem en zeldzame varens.  Daarna stroomt ze door het vakwerkdorp Monschau. Hier werd het water in het verleden gebruikt voor het produceren van lakenstof. Het geld dat hiermee verdiend werd, werd gebruikt voor de bouw van prachtige patriciërhuizen. Verder stroomt de Roer langs Hammer, waar met waterkracht een Hammerwerk (een ijzerfabriekje) werd aangedreven. Niet veel later verenigt de Roer zich bij Einruhr met de Erkensruhr.
Nu komt ze in het gebied van de stuwmeren, waarvan de Rursee het belangrijkste is. Dit is een belangrijk watersportgebied. Hier bevindt zich ook Nationaal Park Eifel met uitgestrekte beukenbossen. Daarin leven wilde katten, zwarte ooievaars en veel spechten. Een deel van het Nationaal Park was vroeger het militaire oefenterrein ‘Camp Vogelsang’, gebouwd in de tijd van het nationaalsocialisme. Het verlaten dorpje Wollseifen is een stille getuige van deze periode.
Heimbach met zijn bedevaartskerk en het nabijgelegen Kloster Mariawald zijn in trek bij pelgrims en dagjesmensen. Een ander opmerkelijk gebied zijn de Buntsandsteinrotsen bij Nideggen. Daar leven muurhagedissen, steppesprinkhanen en oehoe’s. Bovenop staat het kasteel van Nideggen en de prachtige St. Johannes de Doper Kerk. Ook bij Untermaubach staat een mooi kasteel.
De Roer verlaat nabij Kreuzau de Eifel en stroomt verder richting Düren. Op de hellingen bij Kreuzau bloeien in het voorjaar de fruitbomen op voormalige wijnbergen. In deze regio liggen veel Mühlenteiche, snelstromende molenbeken die de energiebron vormden voor de papierfabrieken tussen Düren en Jülich. De industriestad Düren blijkt een verrassend groen hart te hebben met de Roer als middelpunt. Even verderop liggen het Merkenerbusch, waar in mei de bosbodem vol daslook staat. Aan de horizon doemen echter de bruinkoolgroeves op. Prachtig is het gebied van de monding van de Inde, waar fraaie zachthout ooibossen langs de Roer groeien. Dan gaat het langs de citadel van Jülich naar de Pappeldriesch bij Barmen met een rijke voorjaarsflora in de ooibossen van Schloß Kellenberg. Langs Linnich gaat het verder naar het mandenmakersdorp Hilfarth en de omgeving van Baal met bossen vol boshyacinten. Rondom Hückelhoven bepaalt de steenkolenmijnbouw het landschap.  Vlak voor de Nederlandse grens vliegen donkere pimpernelblauwtjes in de hooilanden. Na het passeren van de grens mag de Roer weer uit haar korset en meandert zij tussen populierenplantages, akkers en weilanden. Een grote rijkdom aan libellen, vogels, planten en andere organismen is hiervan het gevolg. In de bisschopsstad Roermond mondt de Roer uit in de Maas en eindigt het verhaal over de Roer.