Duurzaam erfgoed; analoog erfgoed in een digitale wereld

SYMPOSIUM
Duurzaam erfgoed; analoog erfgoed in een digitale wereld

U kunt de tekst van dit programma ook downloaden en eventueel printen.

INLEIDING
De huidige doelgroep van de meeste culturele instellingen is veelal opgeleid zonder digitale hulpmiddelen, waarbij parate kennis belangrijk gevonden werd.

Toekomstige doelgroepen zijn opgegroeid met digitale hulpmiddelen en voor hen is het gebruik van de juiste zoekmachine belangrijker dan parate kennis.

De schermpjes die zij gebruiken, geven die toegang tot informatie, maar ze geven ook toegang tot sociale interactie en vermaak.

De implicaties van deze verandering voor het museum - wat betreft de collectie, presentatie en benadering van de doelgroep - dienen onderzocht te worden.

Dit symposium wil een bijdrage  leveren aan dit onderzoek.

De inleiders van de diverse disciplines, te weten Sander Duivestein, Ernst Homburg en Tom Doesborg, tevens moderator, zullen ook de groepsdiscussies leiden.

Het symposium wordt gehouden in de gerenoveerde Tiendschuur van Kasteel Aerwinkel in Posterholt. Dit kasteel is het eerste architectonische project van de bekende bouwmeester Pierre Cuypers. De maximaal 100 deelnemers zullen met koffie en vlaai ontvangen worden. Het programma begint om 10.00 uur en de informele nazit om 16.30 uur. De kosten van deelname - inclusief ontvangst, lunch en borrel - bedragen € 25,00. Kijk ook op www. roerstreekmuseum.nl voor nadere informatie en voor opgave.

Ontvangst met koffie en vlaai

Moderator voor de dag, Tom Doesborg

Lezing door prof. Ernst Homburg U.M. en prof. Sander Duivestein V.U.

Groepsdiscussies en conclusies

Borrel

EVEN VOORSTELLEN

Tom Doesborg (1968), redacteur volkscultuur/vastelaovend bij L1, studeerde Journalistiek in Tilburg en is sinds 1991 werkzaam bij de regionale publieke omroep van Limburg. In cultuurprogramma’s besteedt hij regelmatig aandacht aan historie en met name aan archeologie. Ook bij uitzendingen van grote cultuurevenementen, zoals vastelaovesprogramma’s,  werkt hij op de voor- en achtergrond mee. Doesborg is lid van de AVL, bekijkt in zijn vrije tijd graag hoogtekaarten op AHN.nl (voorkeur: AHN2 ruw-hillshade) en raapt wel eens wat op van de grond.

ernst homburg

Ernst Homburg (1952) studeerde scheikunde in Amsterdam en promoveerde in 1993 in de letteren aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over de opkomst van het beroep van chemicus in Duitsland in de jaren 1790 tot 1850. Sinds september 1993 is hij verbonden aan de Universiteit Maastricht, vanaf 2002 als bijzonder hoogleraar ‘Geschiedenis van wetenschap en techniek, in hun onderlinge samenhang’. Van 1989 tot 2003 was hij lid van de redacties van twee boekenseries over de Geschiedenis van de Techniek in Nederland in de 19de en 20ste eeuw. Daarnaast publiceerde hij o.a. boeken over DSM Agro (2004) en Solvay (2012) en op het gebied van de geschiedenis van Limburg, artikelen over de Jezuïetenbibliotheek van de Universiteit Maastricht, de geschiedenis van R&D bij de Sphinx en in 2015 over wetenschapsbeoefening in Limburg, 1750-1950. Hij is voorzitter van de Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg (WIEL).

Sander Duivestein (1971) is spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie.Uit naam van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) schreef hij in de afgelopen jaren meerdere boeken en rapporten over onder andere het Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud Computing en de economische crisis. Naast bovengenoemde onderzoeken omvat zijn expertise de volgende onderwerpen: blockchain, robots, technologische werkloosheid, platform economie, wearable computing, kunstmatige intelligentie, privacy, countercultures, NBIC, singulariteit en Quantified Self. Hij is regelmatig in de traditionele media te bewonderen. Zijn opinie omtrent nieuwe technologie is terug te vinden in dag- en weekbladen, op radio en op televisie. Zo was hij afgelopen jaar onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur. In 2015 was hij genomineerd voor Trendwatcher van het jaar.

INSCHRIJVING
Deelname kost € 25,- per persoon, inclusief koffie en vlaai, lunch en borrel. Er bestaat de mogelijkheid voor een shuttledienst à € 5,-, station Roermond-Aerwinkel v.v.

Betaling op NL98 RABO 0310 2688 93 t.n.v. Stichting 50 jaar Heemkundevereniging Roerstreek

Meld u uiterlijk 31 juli 2017 aan via het contactformulier en vermeld in elk geval uw naam, eventueel bedrijf of organisatie, woonplaats, telefoon en e-mailadres.

Na betaling ontvangt u een bevestiging van deelname, betalingsbewijs en uw entreekaart. Aangezien de deelname beperkt is tot 100 personen zal deelname bevestigd worden op volgorde van inschrijving. Conclusies en aanbevelingen ontvangt u per e-mail in de week na het symposium.